Grzeba貫m ostatnio troch� po sieci w poszukiwaniu niezawodnego rozwi您ania, kt鏎e m鏬豚ym zapakowa� do du瞠go Motha. Model jest ju� du穎 wi瘯szy i ci篹szy ni� Park Flyer, b璠zie lata� dalej i wy瞠j, wi璚 warto by by這 瞠by nie rozbi� si� przez zawodny odbiornik. Zastanawia貫m si� nad odbiornikiem Orange z dwoma satelitkami i trafi貫m na takow� opini�, kt鏎� zacytuj� w oryginale, a kt鏎a da豉 mi troch� do my郵enia:
I have been using these Orange receivers for about one year and have had NO problems with them whatsoever. I have read some of the reviews here and they seem to point to improper installation or application of the receiver. Firstly you need to check that the receiver is placed away from any form of interference like the esc, battery or motor of the aircraft. The next thing you need to do is TURN OFF YOUR CELLPHONE!!!! This has caused several crashes at my flying field with people using Spektrum receivers. The next thing to ensure is that the receiver is properly binded to your radio when you power up. It happened to me several times that I powered up my helicopter with the canopy on and did not check that the bind light was solid and not blinking. This happens with the Spektrum receivers too, especially if you do not power off both the radio and the model during battery changes. My advice is to please check your procedures carefully before damning a really good product. Simply put.....1. Radio on 2. Model on 3. Check for solid light on receiver 4. DO a range check 35 -40 steps away 5. Power OFF both Radio and model after each flight between battery changes or fuel refills.
Nie b璠� tego w ca這軼i t逝maczy� bo pewnie ka盥y sobie z tym poradzi (a jakby co to Google translator pomo瞠 ). W tej opinii porazi豉 mnie informacja o tym, 瞠by wy陰cza� telefony kom鏎kowe podczas u篡wania radia Spectrum. Ja, i pewnie wi瘯szo嗆 z Was, nie rozstaj� si� z telefonem jak trzymam nadajnik w r瘯ach - wisi przy pasku Zacz掖em si� zastanawia�, czy czasem czego� nie ma na rzeczy i czy czasem nie wyja郾ia這by to dziwnych zak堯ce� w nieoczekiwanych miejscach i momentach na naszym pasie. Mo瞠 "czuwaj帷y" telefon nie stanowi jakiego� gro幡ego 廝鏚豉 zak堯ce� cho� czasami wymienia informacje ze stacj� bazow�, ale odbieraj帷y SMS'a albo rozmow� ju� mo瞠 takowym by�. Nie wiem czy zdarzy這 si� Wam je寮zi� z antyradarem. Mnie si� zdarzy這. Antyradar reaguje w豉郾ie w takich momentach - jak odbiera SMS'a albo jak dzwoni. Co ciekawe nie reaguje jak prowadzi si� rozmow�. Troch� to wkurzaj帷e bo mo積a zawa逝 dosta� jak to cholerstwo zapiszczy i jeszcze telefon dzwoni w tym samym momencie
Wracaj帷 do rzeczy jestem troch� w kropce bo opinie nt. tego Orange'a s� skrajnie r騜ne - jedni pisz�, 瞠 latali na ponad 1,5 km i wszystko by這 OK, a inni pisz�, 瞠 nie ma nawet 50m. Oryginalnego Spectruma z dwoma satelitami za 40$ nie kupi� wi璚 chyba przyjdzie spr鏏owa�. Zrobi� test zasi璕u na ziemi i si� oka瞠 - najwy瞠j wyl康uje w czym� mniejszym i trzeba b璠zie wysup豉� kas� na orygina� - tylko w takim uk豉dzie kt鏎y kupi� i czy tu jest gwarancja, 瞠 b璠zie OK?
Ciekaw jestem co o tym my郵icie.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4
No niestety ale w eterze jest coraz wi瘯sze zagi瘰zcznie co niestety nie wp造wa dobrze w naszym hobby.W modelach FPV modne by造 powiadomienia zgubionego modelu,kt鏎e wysy豉造 na telefon koordynaty i najwi瘯sze problemy by造 w豉郾ie przy logowaniu si� do stacji bazowych dlatego zrezygnowano z tego wprowadzaj帷 taki ficzer 瞠 urz康zenie w陰cza這 si� po np 5 min od braku sygna逝 rc .modne i w miar� niezawodne sta造 si� linki dalekiego zasi璕u LRS ja np zakupi貫m sobie taki i na razie zadowolony jestem ostatni lot na ponad 3,5km przebieg� bez zak堯ce� moc 100mW tylko cz瘰totliwo嗆 poza prawem 433mHz na zawodach odpada.
Zastanawia mnie tylko czemu czo堯wka modelarzy lata na 35mHz, co prawda helikowcy na 2.4gHz
U篡wam odbiornika, kt鏎ym piszesz S豉wek i ja osob軼ie nie mam do niego zastrze瞠�.
W modelach mo瞠 niezbyt wymagaj帷y i dalekosi篹nych ale te� nie park flyer.
Multiplex Mentor
Multiplex Fun CUB
Multiplex Easy glider
W tym ostatnim ze wzgl璠u na gabaryty zmieni貫m na ten 6-kana這wy odbiornik ORANGE i te� nie mia貫m problem闚 z zasi璕iem. Nie u篡wam tych zewn皻rznych satelitek.
Jedyna dziwna rzecz jak� zaobserwowa貫m to podczas gwa速ownego dodania gazu w modelu Mentor 1 raz na oko這 5 sekund straci貫m kontakt z modelem, zupe軟ie jakby si� rozbindowa�, po czym odzyska貫m kontrol� i nigdy wi璚ej problem si� nie pojawi�. Podejrzewam, 瞠 mog這 doj嗆 do gwa速ownego spadku napi璚ia bo ja niestety latam na jednym pakiecie zasilaj帷ym wszystko, a zestaw nap璠owy z Mentora pobiera sporo pr康u. Maj帷 na uwadze t� drobn� wpadk� i kontroluj帷 szybkie dodawanie gazu, problem wi璚ej si� nie powt鏎zy�. My郵�, 瞠 UBEC zewn皻rzny i powinno by� po problemie.
Telefon kom鏎kowy ??? Nigdy bym nie poderzewa�, a r闚nie� mia貫m go zawsze przy sobie podczas latania
Posiadam nowe nieu篡wane chyba ze 2 szt. i satelitki wi璚 do test闚 mog� udost瘼ni� (je郵i oczywi軼ie potrzeba)