Zobacz temat
RC P³ock :: Hyde Park :: Inne
Kto jeszcze czyta ten temat? 2 go¶æ(ci)
 Drukuj temat
nowa strona www
stawoj
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 10.01.2026 13:19
modelarz

Data rejestracji: 18.05.08

Cze¶æ wszystkim,

D³ugo siê nad tym zastanawia³em i doszed³em do wniosku, ¿e czas najwy¿szy na budowê nowej, nowoczesnej strony internetowej. Stary serwis przesta³by byæ aktualizowany i pe³ni³by rolê archiwum, a my mogliby¶my wdro¿yæ rozwi±zania na miarê dzisiejszych standardów.

Co mam na my¶li przez nowe rozwi±zania? Przede wszystkim pe³n± responsywno¶æ (wygodne przegl±danie na telefonach), znacznie wiêksz± szybko¶æ dzia³ania oraz nowoczesny system zarz±dzania tre¶ci± (CMS). Chcia³bym te¿ zintegrowaæ stronê z nowymi narzêdziami komunikacji i analityki, co otworzy nam drzwi do mo¿liwo¶ci, których obecnie po prostu nie mamy.
Kolejne kroki:
Musimy wybraæ zespó³ administratorów, którzy bêd± czuwaæ nad bie¿±cym dzia³aniem serwisu.
Konieczna bêdzie rozmowa z Arturem o technicznych mo¿liwo¶ciach realizacji tego pomys³u i kwestiach serwerowych.
Czy wed³ug Was jest w ogóle zapotrzebowanie na tak± zmianê? Co o tym s±dzicie?
W budowie pomo¿e nam AI wiêc mamy mo¿liwo¶æ wdro¿enia w³asnych potrzeb.

Pozdrawiam, Wojtek

stawoj
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 10.01.2026 16:19
modelarz

Data rejestracji: 18.05.08

rcplock.pl/images/_userfiles/2/strona.jpg

Te zdjêcie to tylko propozycja AI

To jest moja lu¼na propozycja. Poruszam ten temat, poniewa¿ obecnie AI daje naprawdê sporo mo¿liwo¶ci i z czystej ciekawo¶ci chcia³em je przetestowaæ. Zdajê sobie sprawê, ¿e strona nie jest intensywnie u¿ytkowana i nie twierdzê, ¿e sam zacznê z niej korzystaæ znacznie czê¶ciej. Trzeba jednak przyznaæ, ¿e jest ona ju¿ bardzo przestarza³a technologicznie, a o wygodzie przegl±dania na telefonie nie wspominaj±c.

Ze wzglêdów technologicznych nie ma te¿ mo¿liwo¶ci przeniesienia istniej±cych tre¶ci. Pomy¶la³em jednak, ¿e nowy, nowoczesny wygl±d móg³by nieco zachêciæ innych do jej przegl±dania. Byæ mo¿e oka¿e siê równie¿, ¿e AI nie poradzi sobie z tym zadaniem.

Chcia³bym te¿ zaznaczyæ, ¿e nie by³bym w stanie samodzielnie administrowaæ stron± w d³u¿szej perspektywie, ewentualnie móg³bym pomóc na pocz±tku.

Je¶li w ogóle bêdzie wola oraz mo¿liwo¶ci techniczne, chêtnie zadam wiêcej pytañ.
Edytowane przez stawoj dnia 10.01.2026 16:20

robloz
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 10.01.2026 19:24
Awatar

Moderator

Data rejestracji: 19.05.08

Ze wzglêdów technologicznych nie ma te¿ mo¿liwo¶ci przeniesienia istniej±cych tre¶ci

Trochê szkoda by by³o to straciæ i jako¶ zagmatwanie wygl±da ta nowa strona.
Edytowane przez robloz dnia 10.01.2026 20:21
Makiety -PT 19
Budowa- PZL P11c

SlavikS
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 10.01.2026 19:43
Awatar

Administrator

Data rejestracji: 20.05.08

Ja mam takie ambiwalentne odczucia Smile
Wg mnie najwiêkszym mankamentem tej strony jest brak SSL'a, co chyba by³oby do ogarniêcia we wspó³pracy z Arturem. Ja korzystam z Internetu raczej na du¿ych ekranach i na forach piszê z klawiatury, wiêc mnie osobi¶cie problem strony na komórce nie boli. Od bidy da siê zobaczyæ co siê dzieje. Do CMS'a siê przyzwyczai³em. Informacje, których potrzebujemy chyba na stronie s±. Wszyscy siê do uk³adu strony i jej obs³ugi przyzwyczaili. Fakt, ¿e to staroæ, ale dzia³a, a stara zasada serwisowa mówi - "dzia³a - nie ruszaj" Smile Niestety AI za nas wszystkiego nie zrobi - te¿ mam trochê do¶wiadczenia z t± technologi±. Owszem, pomaga, ale wszystkich problemów nie rozwi±¿e i sama tej strony prowadziæ nie bêdzie. Ja w tych prze³adowanych, mrugaj±cych wszystkim co siê da, nowoczesnych stronach, na których nie mo¿na nic znale¼æ, siê gubiê (mo¿e to ju¿ PESEL robi swoje). Nie mam zbyt du¿o czasu ¿eby siê stron± zajmowaæ, wiêc je¿eli kto¶ chce to przej±æ, postawiæ na nowych platformach i potem to prowadziæ, to chêtnie przeka¿ê pa³eczkê Smile

Tak wiêc koledzy, kole¿anki - kto chêtny?
S³awek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4

India
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 11.01.2026 18:05
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 04.09.08