Ostatnio zacz掖em bawi� si� w robienie zdj耩 w technice HDR. Efekty s� ro積e i tak samo jest wielu przeciwnik闚 jak i wielbicieli tej techniki. Wed逝g mnie, ten typ fotografii raczej nale篡 traktowa� jako fotografi� zbli穎n� do "artystycznej" lub "zabaw� z fotografi�". Moje zdj璚ia s� 鈔edniej jako軼i a w internecie mo積a znale潭 naprawd� arcydzie豉. A jak to wygl康a w rzeczywisto軼i w moim wykonaniu to prosz� popatrze� samemu.
Dla mnie HDRy by造 zawsze nienaturalne i bli窺ze grafice komputerowej ni� fotografii, ale nie zmienia to faktu, 瞠 widzia貫m kilka takich, kt鏎e zwalimy mnie z n鏬 !
Nie bior� grawitacji na powa積ie.
Witam wszystkich na forum, to m鎩 pierwszy post. Z niekt鏎ymi z Was pozna貫m si� ju� w Wielki Pi徠ek na lotnisku przy oblocie motoszybowca
Do rzeczy:
HDR jest bardzo pomocne, tylko trzeba z wyczuciem dobiera� ustawienia. Np. naturalne efekty uzyskuje si� przy 陰czeniu zdj耩, kt鏎e w sumie nie maj� wi瘯szej r騜nicy w ekspozycji ni� 0,7-0,8 EV. Dobrze spisuje si� bracketing (wi瘯szo嗆 cyfr闚ek ma t� opcj�) trzech zdj耩, co 0,3 EV. Wra瞠nie jest tak 'artystyczne' i magiczne bo zwyk貫 zdj璚ia maj� nisk� rozpi皻o嗆 tonaln�, a te w HDR s� bardziej zbli穎ne do rozpi皻o軼i naszych oczu. Ja do 陰czenia u篡wam Photoshopa CS3. Tyle z moich informacji na ten temat Pozdrawiam, Jacek.
安ietn� miejsc闚k� masz do HDR闚 (szopa), osobi軼ie wol� mniejsz� ingerencj� w obr鏏k�.
Ustaw sobie brecketing na -2 0 +2 i drug� seri� na -5 0 +5 z堯� w ca這嗆 te 5 zdj耩 w photomatix'ie i b璠zie Pan zadowolony
Pozdrowerek.
Edytowane przez dorob dnia 07.04.2012 12:44
Pozdrawiam
MarCin FotoDorob