|
Makiety - pytania pocz徠kuj帷ego
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 06.10.2015 13:02
|

Moderator

Post闚: 1684
Data rejestracji: 07.10.08
|
No dobra mam par� pyta� (tak czysto teoretycznych) na wypadek gdybym tak chcia� jednak co� lataj帷ego zredukowa�. Powiedzmy, 瞠 by豚y to dwup豉t, z odkrytym trzycylindowym silnikiem, w raczej nudnym oliwkowym malowaniu, konstrukcja klasyczna czyli szkielet drewniany kryty p堯tnem (skrzyd豉 i usterzenie) i sklejk� (kad逝 . To jaka mog豉by by� tak z grubsza masa takiego modelu i - co za ni� idzie - jakie zapotrzebowanie na silnik, i czy lepszy by豚y benzynowy czy 瘸rowy czterosuw (oczywi軼ie wchodz� w rachub� najta雟ze rozwi您ania)? Przy czym rozwa瘸my dwie wielko軼i modelu:
- skala 1:3,5 - rozpi皻o嗆 1740mm
- skala 1:3 - rozpi皻o嗆 2030
Czy przy ocenie statycznej s璠ziowie bior� pod uwag� profil skrzyd豉, czyli, 瞠 je郵i orygina� mia� wkl瘰這 wypuk造, to lepiej go odtworzy�, czy dla uproszczenia budowy da� zwyk貫go clarka?
Czy plany do dokumentacji, na podstawie kt鏎ej s璠ziowie oceniaj� model musz� by� jako� "certyfikowane", bo wiecie, 瞠 photoshop czyni cuda i w豉軼iwie pewne szczeg馧y mo積a by 豉two nagi望 "pod siebie"?
"Gdybym mia� wybra�, wola豚ym ptaki ni� samoloty "
C. Lindberg |
| |
|
|
| robloz |
Dodany dnia 06.10.2015 13:43
|

Moderator

Post闚: 2462
Data rejestracji: 19.05.08
|
Mam nadziej�, 瞠 na pytaniach si� nie sko鎍zy. 
Troch� od ko鎍a:
plany w/g kt鏎ych robisz mog� by� r騜ne, ale lepiej zdoby� je dobrej jako軼i np. Zolii.
Dla s璠zi闚 wa積iejsze s� rzuty i te musz� by� z oficjalnie publikowanych 穋鏚e�, np. Modelarz, Monografie i tego typu publikacje.
Oczywi軼ie zdj璚ia orygina逝 i te s� bardziej brane pod uwag� przy ocenie.
Profil skrzyd豉... ocena jest z 5 m. to chyba nie ma a� takiego znaczenia w klasie F4H lub F4H-P.
Czy dwup豉t jest dobry? Raczej wybra豚ym jednop豉ta. Wiem, 瞠 wygl康aj� super, ale jego monta� (z tymi wszystkimi linkami) i ewentualna naprawa to a� ciarki si� robi�. No ale decyzja nie moja.
Silnik:
Na pewno nie benzynowy.Du穎 dro窺zy i s豉bszy od 4-t tej samej poj., drogie modu造 zap這nowe
Do taj rozpi皻o軼i co poda貫� to min. o poj. ok 20cm. Np. ASP 120 4-takt lub Saito.
M鎩 Piper o rozp. 190cm, wa篡 do lotu 4900g i ma silnik 15cm., ale to nie akrobat wi璚 mu wystarczy.
My郵�, 瞠 S豉wek jeszcze co� doda.
Edytowane przez robloz dnia 06.10.2015 13:49
Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 06.10.2015 14:09
|

Moderator

|
plany w/g kt鏎ych robisz mog� by� r騜ne, ale lepiej zdoby� je dobrej jako軼i np. Zolii.
Dla s璠zi闚 wa積iejsze s� rzuty i te musz� by� z oficjalnie publikowanych 穋鏚e�, np. Modelarz, Monografie i tego typu publikacje.
Co to jest Zolii?
Czy mo瞠my przyj望, 瞠 internet jest oficjalnym 廝鏚貫m? Znalaz貫m jeden dobry plan w necie - czy by� gdzie� publikowany - nie wiem, ale w por闚naniu z fotkami wygl康a na do嗆 dok豉dny.Monografii tego samolotu raczej nie ma, jest sporo fotek egzemplarza muzealnego i jednej repliki, niestety w malowaniu, kt鏎e mo瞠 nie do ko鎍a by� zgodne z prawd�.
A dlaczego silnika benzynowego nie?
C. Lindberg |
| |
|
|
| robloz |
Dodany dnia 06.10.2015 14:24
|

Moderator

Post闚: 2462
Data rejestracji: 19.05.08
|
Co to jest Zolii?
To go嗆, kt鏎y "tworzy" plany.
Na temat plan闚 i silnika to S豉wek Ci wyja郾i wszystko w !00%.
Plany w/g kt鏎ych robisz mog� by� z r騜nych 穋鏚e� (mo瞠sz je sobie nawet sam stworzy�, ich si� nie ocenia ), ale ju� nie rzuty, te musz� by� oficjalne. Nie ukrywam, 瞠 w豉郾ie z tym elementem dokumentacji jest najwi璚ej problemu..
jest sporo fotek egzemplarza muzealnego
No i to wystarczy (do oceny s� potrzebne min. 2 szt.), Jak rzuty s� niepewne to s璠ziowie oceni� w/g fotek.
A jaki samolocik chodzi po g這wie?
Edytowane przez robloz dnia 06.10.2015 14:29
Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 06.10.2015 14:38
|

Moderator

|
Sperry Messenger. Ju� kiedy� si� do niego przymierza貫m ale w mniejszej skali - na rozwa瘸niach teoretycznych si� sko鎍zy這. Prosty zgrabny dwup豉t, cztery praktycznie identyczne skrzyd豉, prosta konstrukcja kad逝ba, brak linek naci庵aj帷ych przy skrzyd豉ch - jedynie zastrza造 - dla mnie idea� dwup豉ta do redukcji.
Rzuty z oficjalnych publikacji z tego co widz� istniej�, ale to s� publikacje z lat 20 i na pierwszy rzut oka maj� si� nijak do prawdziwego samolotu. Kr捫y natomiast po sieci jeden dobry plan prawdziwego samolotu z przekrojami, opisami itd. (w por闚naniu z fotkami - bardzo wierny), ale czy to jest z oficjalnej publikacji -tego nie wiem.
Jest sporo plan闚 orzeszk闚, ale to chyba nie o to chodzi.
C. Lindberg |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 06.10.2015 15:26
|

Administrator

Post闚: 2050
Data rejestracji: 20.05.08
|
O, wchodz� na forum, a tu ciekawy temat i na dodatek taki co co� wiem
1. Plan
Plan, z kt鏎ego robisz makiet� to Twoja sprawa, mo瞠sz go nawet narysowa� samemu. Nie musi by� nigdzie publikowany i z regu造 nie jest bo dobre plany modelarskie z wyrysowanymi wr璕ami, 瞠brami i innymi typowo modelarskimi szczeg馧ami kosztuj�. Nieraz trafiaj� si� niez貫 plany w internecie za free - takie publikuje np. David Andersen - do pobrania z artyku豉mi dotycz帷ymi monta簑 tu: http://www.mnbigb...0Plans.htm Bardzo p這dnym projektantem, kt鏎ego konstrukcje lataj� po ca造m 鈍iecie jest Jerry Bates - katalog tu: http://www.jbplan...ucts-page/ no i jeszcze dos這wnie kilku. Tu poprawi� Roberta - go嗆 nazywa si� Nick Zirolli - z jego planu Robert budowa� Stukasa 
Przed wyborem planu warto poszuka� fotek i innych dost瘼nych materia堯w nt. konkretnego egzemplarza, kt鏎y b璠zie przedmiotem odwzorowania i rzut闚 w trzech wymiarach i skonfrontowa� jak si� ma plan do rzutu i fotek. Niestety w wi瘯szo軼i wypadk闚 ma si� nijak i s� takie odst瘼stwa, 瞠 nie warto marnowa� materia逝.
Reasumuj帷 -plan闚 si� nie przedstawia do oceny, ale dobry i sprawdzony plan to podstawa i gwarancja sukcesu.
2. Rzuty 3 widoki (z g鏎y, z boku i z przodu)
Taka kartka musi si� znale潭 w dokumentacji przedstawianej komisji. Takie rzuty musz� by� opublikowane w jakim� wydawnictwie - trzeba poda� 廝鏚這 (internet nie jest oficjalnym 廝鏚貫m). W internecie mo積a znale潭 skany oficjalnych wydawnictw i to jest OK.
3. Dokumentacja fotograficzna
Zale篡 od klasy - w F4H jest ograniczona do kilku zdj耩, w F4C mo瞠 by� obszerniejsza, prezentuj帷a szczeg馧y. Je瞠li s� rozbie積o軼i mi璠zy rzutem, a zdj璚iem to nadrz璠ne jest zdj璚ie. 毒鏚貫m fotek mo瞠 by� internet - tu nie ma ogranicze�.
4. Skala
Skala 1:3 to ju� model bardzo du篡. My郵�, 瞠 dwup豉t o rozpi皻o軼i 2m mo瞠 wa篡� grubo ponad 10 kg. Trzeba by popatrze� na relacje z budowy takich gigant闚. Dobra strona do podpatrzenia budowy makiet jest tu: http://www.rcscal...
Moi zdaniem pierwsz� makiet� warto struga� w skali 1:5, a jak to by� ma造 samolot to w skali 1:4. Skala 1:5 powinna si� 豉pa� w okolicy 5 kg. Mniejsze nak豉dy na materia� i nap璠.
5. Silnik
Z rozm闚 z bardziej do鈍iadczonymi makieciarzami wynika, 瞠 do makiety raczej dobry 瘸rowy silnik czterotaktowy.
Silnik benzynowy przy tej samej pojemno軼i jest ci篹szy, ma mniejsz� moc, bardziej si� grzeje, ma wi瘯sze drgania i do pracy wymaga uk豉du zap這nowego i dodatkowego akumulatora zasilaj帷ego ten aparat, kt鏎y trzeba wozi� na pok豉dzie. Regulacja takiego silnika r闚nie� nie jest trywialna, a uk豉dy zap這nowe potrafi� si� fajczy� przy podaniu zbyt wysokiego napi璚ia. Ponadto wprowadzaj� dodatkowe zak堯cenia elektromagnetyczne i trzeba je w miar� mo磧iwo軼i separowa� od pozosta貫j elektroniki. Makieta nie jest do latania na co dzie�, wi璚 koszt paliwa w ca這軼i projektu nie jest znacz帷y.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4 |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 06.10.2015 15:58
|

Moderator

|
Plan (rzuty)samolotu wygl康a tak:

Jest podpisany "Drawn by Jim Monrow" czyli jest to raczej oficalna publikacja.
Z tego zrobi豚ym sobie plan wykonawczy modelu - raczej nie by這by z tym problemu.
Z oficjalnych publikacji znalaz貫m co� takiego

i co� takiegohttps://www.fligh...00111.html
Jak wida� s� spore r騜nice mi璠zy nimi, a jak si� spojrzy na zdj璚ia to bez wi瘯szego problemu wida�, 瞠 ten pierwszy plan jest najlepszy - tylko jak go znale潭 w jakiej� publikacji?
Co do wielko軼i to 2metry to rzeczywi軼ie przesada jak dla dwup豉ta-zreszt� przy moich warunkach lokalowych to raczej nie ma szans no i koszty dla mnie zaporowe raczej.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 06.10.2015 15:59
C. Lindberg |
| |
|
|
| Piotrek B |
Dodany dnia 06.10.2015 19:03
|

modelarz

Post闚: 1242
Data rejestracji: 12.08.09
|
O nie! "M鎩" Messenger
Nie bior� grawitacji na powa積ie. |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 06.10.2015 20:08
|

Administrator

|
Ta publikacja w Flight Global to jest to o co chodzi - oficjalne 廝鏚這. Ja te� rzuty Motha mam z tego pisma - by造 najlepsze, najbardziej zbli穎ne do orygina逝. No chyba, 瞠 si� dogrzebiesz do 廝鏚豉 tego pierwszego obrazka. Skoro nie masz planu modelarskiego i b璠ziesz rysowa� to tym bardziej na pocz徠ek w mniejszej skali.
[Edit] znalaz貫m ten pierwszy obrazek - to s� rzuty modelu opublikowane w marcu 1968 roku w AMERICAN AIRCRAFT MODELER - nie nadaje si� do dokumentacji.
Edytowane przez SlavikS dnia 06.10.2015 20:59
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 07.10.2015 08:33
|

Moderator

|
[Edit] znalaz貫m ten pierwszy obrazek - to s� rzuty modelu opublikowane w marcu 1968 roku w AMERICAN AIRCRAFT MODELER - nie nadaje si� do dokumentacji.
Jak to, przecie� z tego co piszesz to jest jednak oficjalne 廝鏚這??????
A ten rysunek we Flight Global (ten z linku)- obrys st. pionowego, nawet w por闚naniu z dwoma fotkami zamieszczonymi na poprzedniej stronie jest ca趾iem inny.
Widz�, 瞠 makiety to "powa積a" sprawa...
C. Lindberg |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 07.10.2015 08:52
|

Moderator

|
S豉wek jeste� pewien, co do tego 瞠 ten pierwszy plan pochodzi z AAM z 68? Mam numer tego pisma z marca 1968 roku (zreszt� w豉郾ie dla planu Ty mi go z ebay'a 軼i庵a貫� pami皻asz ) - i tam jest plan Mesengera ale nie samolotu tylko modelu...
Edytowane przez AQUARIUS dnia 07.10.2015 08:53
C. Lindberg |
| |
|
|
| Piotrek B |
Dodany dnia 07.10.2015 09:24
|

modelarz

|
Ja mam "plany" z czeskiego zestawu na CO2
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 07.10.2015 09:59
|

Moderator

|
Te� je mam...
C. Lindberg |
| |
|
|
| Piotrek B |
Dodany dnia 07.10.2015 10:00
|

modelarz

|
Pami皻am nasz� rozmow� kilka lat temu.
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 07.10.2015 10:46
|

Administrator

|
AQUARIUS napisa�/a:
S豉wek jeste� pewien, co do tego 瞠 ten pierwszy plan pochodzi z AAM z 68? Mam numer tego pisma z marca 1968 roku (zreszt� w豉郾ie dla planu Ty mi go z ebay'a 軼i庵a貫� pami皻asz  ) - i tam jest plan Mesengera ale nie samolotu tylko modelu...
No i o to w豉郾ie chodzi, 瞠 to s� rzuty modelu. Potrzebne s� rzuty samolotu. Je瞠li na zdj璚iach obrys jest inny to trzeba robi� taki jak jest na zdj璚iu. Nadrz璠n� zasad� przy robieniu makiety jest jak najlepsze odtworzenie pierwowzoru czyli konkretnego egzemplarza. Wczoraj znalaz貫m rzuty jeszcze w innej publikacji - odgrzebi� w historii przegl康ania w domu i Ci podrzuc� bo teraz na szybko nie mog� znale潭.
http://crgis.ndc....tn-274.pdf
Edytowane przez SlavikS dnia 07.10.2015 11:15
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 07.10.2015 11:06
|

Moderator

|
Zaraz zaraz, bo zaczyna si� robi� ba豉gan - pierwszy plan jaki zamie軼i貫m wy瞠j to jest plan SAMOLOTU, a nie modelu (nawet s� wymiary podane w stopach). I to nie jest plan z czasopisma o kt鏎ym mowa wy瞠j... Wi璚 w ko鎍u jak jest?!
C. Lindberg |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 07.10.2015 11:20
|

Administrator

|
Ja znalaz貫m ten rysunek w AAM z 68 - nie bardzo mog貫m odcyfrowa� skal�, ale jak to jest rzut samolotu, a nie modelu to masz dobre rzuty i oficjalne 廝鏚這 
http://www.ebay.c...23590ee7f4
Edytowane przez SlavikS dnia 07.10.2015 11:27
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 07.10.2015 12:03
|

Moderator

|
No tak i wychodzi na to, 瞠 na nast瘼nej stronie jest plan modelu w skali - obym tylko znalaz� to czasopismo...Dzi瘯i koledzy za pomoc - sporo si� wyja郾i這.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 07.10.2015 12:04
C. Lindberg |
| |
|